Müteahhit ve Banka, Parayı Tüketiciye Faiziyle İade Edecek

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Tüketici Mahkemesi, satın aldığı ev zamanında teslim edilmeyen tüm vatandaşları ilgilendiren kararını 27 Eylül günü verdi. Emsal niteliğindeki karara göre müteahhit ve kredi veren banka, tüketicinin ödediği parayı faiziyle iade edecek.Tüketici ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman İlhan, Tüketici Mahkemesi’nin konutu teslim edilemeyen kişi için verdiği emsal kararla ilgili “Tüketici için beklenen ve yerinde bir karar. İnanıyorum ki artık mağduriyetler daha da azalacak. Biz tüketiciler olarak memnunuz” dedi.
“KARAR VARDI ANCAK UYGULANMIYORDU”
İlhan, “Bu karar daha önce vardı ancak uygulanmıyordu. Şimdi mahkemenin verdiği kararla emsal oldu ve uygulanmaya başladı. Her şeyden önce tüketicinin lehine bir karar. Bundan sonraki satışlarda bankalar da artık sorumlu olacak. Artık kredi verirken bir anlamda müteahhite kefil olmuş gibi olacaklar. Tüketici için beklenen ve yerinde bir uygulama. İnanıyorum ki artık mağduriyetler daha da azalacak. O yüzden biz tüketiciler olarak memnunuz” ifadelerini kullandı.
Tüketici ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Osman İlhan
‘SENETLE KONUT ALANLAR DAHA AĞIR MAĞDURİYET YAŞIYOR”
Kararın geriye dönük uygulanabileceğini söyleyen İlhan, ‘Bu emsal karar daha sonra bir yönetmelikle desteklenebilir. Evlerini satın alamayan tüketiciler bu konu da bir hayli mağdur. Bundan sonra bankaların kredi verirken daha da dikkatli olması gerekiyor. Banka kredisi ile satın alıp mağdur olanlardan ziyade bir de senetle ve devre mülk karşılığında bu tarz ev satın alma durumu var. Onların yaşadığı mağduriyet daha ağır” dedi.

“BİNLERCE MAĞDURİYET VAR”
Tüketici Hakları ve Çevreyi Koruma Derneği Genel Başkanı Osman İlhan, konuşmasına şöyle devam etti:
Diğer tüketiciler bu tarz mağduriyet yaşamaması için mutlaka ön araştırma yapmamalılar. Bankaların bu işin içinde olup olmadığı öncelikle bilinmesi gerekenlerden. Müteahhittin teminatı ve bankalarla olan anlaşmalarına da ayrıca bakılmalı. Bu tarz alım-satımlarda mutlaka nakit veya banka kredisi üzerinden faaliyet yürütülmeli. Senet üzerinden veya devre mülk karşılığında satışlardan kaçınılmalı. Çünkü müteahhit battığı zaman, ellindeki senetleri bir başkasına ciro ederek kullanabiliyor. Tüketiciler ödemiş oldukları paraları bir başkasına ödemek zorunda kalıyorlar. Tekrar belirtmek gerekirse tüketici için gayet olumlu bir karar. İnşallah bunların devamı olur. Mağduriyetler daha da azalır. Bu konuda yüzlerce, binlerce mağduriyet var. O yüzden iyi bir karar, inşallah hayırlı uğurlu olur”
“BİZİM DERDİMİZ DAİRELERİMİZİ ALMAK”
Esenyurt’ta konut mağdurlarından olan Fahri Kaygu ise kararın bazı hak sahipleri için yeterli olmadığını savundu. Kaygu, ‘Buradaki birçok insan 2011 senesinde yüklü miktarda paralar vererek ve borçlanarak daire aldılar. Artık bu insan dairelerini almak istiyorlar. Paralarını iade almak istemiyorlar. Sonuç olarak bir müteahhitlere ve toprak sahiplerine finansör olmak için para ödemedik. Bizim derdimiz birikmişliğimizle çocuklarımıza ileride bir yuva bırakmaktı. O yüzden bizim niyetimiz dairelerimizi teslim almak” şeklinde konuştu. Emsal kararın önemli olduğunu belirten Kaygu, ‘Bugün ki karar da önemli ancak mahkemelerimiz bugün Esenyurt’ta yüzde 80’i tamamlanmış binaların arsa tescilini yaparsa bu dolandırıcılar artık yapmak istediklerini yapamayacaklar. Zaten dolandırıcılık yapan şirket ve müteahhitlerin iade edecek paraları olsa daireleri tamamlarlar. Yahut çok daha az para harcayarak insanların dairelerini yapıp teslim edebilirler” dedi.

Diğer Haberler

Mehmet Şimşek: "İhtiyacın Yüzde 10'unu Karşılayacak""

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gabar'da günlük petrol üretiminin 25 bin ...

Destici'den Çok Konuşulacak HÜDA PAR Yorumu

Cumhur İttifakı'nın ortaklarından BBP lideri Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın AK Par...

Ülkesini Muhaliflere Bırakıp Rusya'ya Kaçan Esad'dan Açıklama

8 Aralık'ta ülkesini muhaliflere bırakarak Rusya'ya kaçan Beşar Esad, günler son...

Survivor'da Beklenmedik Veda

Survivor All Star'da mücadele eden Sahra Işık, yarışmadan çekildi. Düello oyunun...

Hakan Şükür'den Fethullah Gülen'in Ölümü Sonrası İlk Paylaşım

FETÖ firarisi Hakan Şükür, teröristbaşı Gülen'in ölümü sonraısı sosyal medya hes...

6 Yaşındaki Çocuk Babasının Silahından Çıkan Kurşunla Yaralandı

Çorum'un Ayaz köyünde yaşayan bir baba, ruhsatsız tabancasıyla uğraşırken silah ...

Daniel Kasırgası, Libya'yı Felakete Sürüklüyor

Yunanistan'ın ardından Libya'yı da vuran Daniel Kasırgası'nın yol açtığı şiddetl...

Yüzü Asık Olan Akşener Sessizliğini Bozdu

Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığı sırada surat ifade...

Sahne Aldığı Sırada Fenalaştı, Hastaneye Kaldırıldı

Sevcan Orhan Sahne Aldığı Sırada Fenalaştı, Hastaneye Kaldırıl...

2024'te Vergi, Ceza ve Harçlara Yüzde 58,46 Oranında Zam Gelecek

Vergi ceza ve harçlara gelecek zam oranını belirleyen yeniden değerleme oranı yü...

Gürcistan’da Askeri Uçak Faciası: 20 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu

Azerbaycan’dan Kalkan C130 Uçağı Gürcistan’da Düştü Azerbaycan’dan Türkiye’ye d...

Yardımcı Yılmaz'dan Vergi Sisteminde Değişiklik Sinyali

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, vergi sistemiyle ilgili dikkat çeken açı...

İBB Adaylığı için İmamoğlu'nun Yerine Düşünülen İsim

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP'deki bazı isimlerle ...

İran'da Protestolar Sürerken Arakçi'den ABD'ye Sert Mesajlar

İran’da 16 gündür devam eden protestolarda can kaybı 538’e ulaşırken, göstericil...

Trump'ın Gümrük Vergileri ABD'ye Pahalıya Patladı

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı yeni gümrük vergileri, küresel piyasalard...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ