Spirulina (Artospira) Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Hem tuzlu hemde tatlı suda yetişebilen deniz yosunu türüdür. Mavi-yeşil algler olarak adlandırılmakta olan tek hücreli mikroorganizmalar ailesindendir. Yoğun yumuşak bir tada sahiptir ve mavi-yeşil renge sahiptir.

Hücreleri, lifli ve sert bir duvara sahip olmayışının yanında kolayca sindirilebilmektedir. Enerjisini bitkilerde olduğu gibi güneşten alır ve klorofil bakımdan oldukça zengindir.

Spirulinada, doğal demir, yüksek oranda protein, beta karoten ve B vitamini dahil birçok mineral ile vitamin bulunmaktadır. Spirulina, vegan diyetlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bilimsel çalışmalar neticesinde spirulinanın pek çok hastalığa iyi geldiği kanıtlamıştır. Hatta antikanser, antialerjik ve antiviral etkilerede sahip olabileceği bilinmektedir. Bununla birlikte, her ilaç ya da sağlık tedavisinde olduğu gibi spirulina takviyesininde sizin için uygunluğunu ve diğer ilaçlarla risk faktörü olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışmanız sizler için iyi olacaktır.

Virüsün yaygın olduğu şu dönemde bazı bilimsel çalışmalar Spirulinanın öncelikle koronavirüs olmak kaydıyla influenza ve bazı diğer viral hastalıkların sebep olduğu enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği vardır.

Spirulina Faydaları

Kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Bunu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde test etmiş ve kanser oluşumunu engelleyebileceği gibi tümör boyutunu da küçültebileceği ispatlanmıştır.

Güçlü bir antienflamatuar antioksidandır.

Kan basıncı seviyelerini düşürebilir özelliği vardır.

Kötü LDL ve trigliserid değerlerini düşürebilmektedir.

Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.

Kas dayanıklılığını ve gücünü artırmada oldukça etkilidir.

Alerjik rinit belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.

Bağırsak sağlığına iyi gelmektedir.

Bazı çalışmalar spirulinanın, yaşlanma sürecinde bağırsakta meydana gelen sağlıklı bakterileri korumaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Spirulina, çok fazla lif içermediği için diyetlerinizde yüksek lifli gıdalarla birlikte kullanmanız önerilir.

Kandaki toksik maddelerini temizlemeye yardımcı olur.

Anemi tedavisinde de kullanılabilir.

Zayıflamaya yardımcı olur

Mental sağlığı destekleyebilmektedir.

Spirulina Kullanımı

Toz halindeki spirulinayı smoothie türü içeceklere dozunda olacak şekilde ekleyebilir ya da bir kaşık yardımıyla doğrudan tüketebilirsiniz. Bazende hazırlayacağınız çorba, salata, meyve ve sebze sularına karıştırabilirsiniz. Veyahut spirulinanın tablet formunu suyla yutarak kullanabilirsiniz.

Spirulina Türleri ve Markaları

Spirulina piyasada genellikle kapsül, toz ve tablet halinde satışı yapılır.

Popüler spirulina markaları ise şunlardır:

-Solgar

-Hawaiian Spirulina Pacifica

– Gano C’Real

– Egert en sık tüketilen spirulina markalarının başında gelmektedir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ