Türkiye'nin 'Nöroloji Haritası' Çıkarılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Antalya’nın Kemer ilçesinde, bu sene 53’üncüsü düzenlenen Ulusal Nöroloji Kongresi’nde uygulanan olağan genel kurulda TND başkanlığına tekrar seçilen Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Türkiye’nin ‘nöroloji haritası’ amacıyla çalışmalara başlandığını söyledi. Prof. Dr. Öztürk, “Türkiye’nin ‘nöroloji atlası’nı oluşturacağız. Yani Türkiye’de nörolojik hastalıkların dağılımını, çok büyük katılımlı çalışma ile itimat edilir verilerle meydana koyacağız” dedi.
TÜRK Nöroloji Derneği (TND) Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, dünyada ilk defa yapılacak olan uygulamayı gerçekleştirecek, Türkiye’nin ‘nöroloji haritası’nı çıkaracaklarını söyledi.

‘PİLOT ÇALIŞMAMIZI YAPTIK’

‘Nöroloji haritası’ amacıyla çalışmalara başladıklarını ve geride bıraktığımız sene pilot çalışmayı yaptıklarını izah eden Prof. Dr. Öztürk, “Pilot çalışmalarda amaç, kullandığınız verilerin ne kadar yeterli olduğunu görmek, ufak ölçekte elde ettiğiniz verilerin dünya verileriyle uyumunu ya da oldukça önceki verilerle uyumunu denetim edebilmektir. Verilerimizi biraz oldukça düzenleyip, geliştirip, nerdeyse 25 bin ile 50 bin bireyi kapsayacak örnekleme şeklinde tüm Türkiye’nin nörolojik hastalıklar profilini net şeklinde meydana koyacağız. Bu, dünyada ülke bazında uygulanan ilk çalışma. Dünya ülkeleri amacıyla de çok güzel bir rehber, veri olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA OLACAK’
Önümüzdeki 2 sene ortamında çalışmayı tamamlayıp, yerel ve uluslararası camiaya dayanıklı bir veri şeklinde sunmayı amaçladıklarını altını çizen Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:
“Bunun amacıyla kuşkusuz mühim bir fona da gereksinimiz olacak. Avrupa Birliği fonları, TÜBİTAK fonları gibi hangisini kullanabilirsek şunlar amacıyla uğraşacağız. Sonuçta çıkacak veri, ‘Elimizde ne var?’ bunu görmemizi sağlayacak. ‘Bizim ne kadar nörolojik hastalık yükümüz var? Bizdeki hastalıkların özellikleri ne biçimde meydana çıkıyor? Hangi yaş gruplarında, hangi bölgelerde, kentsel, kırsal değişiklik var mı, kadın, erkek değişikliği var mı, eğitim değişikliği var mı?’ Tüm şunları meydana koyacak ve stratejilerimizi oldukça dayanıklı şekillendirebileceğiz. Yani hangi gruba, hangi oranda, ne biçimde gitmemiz gerekliliğini, hangi bölgemizin oldukça çok eğitime gereksinimi olduğunu, hangi bölümde tedavi gereksiniminin çok olduğunu, ileriki amacıyla ne biçimde bir plan yapmamız gerekliliğini göreceğiz. Çalışma, 10 sene ileri sıhhat hizmetlerinin sunumunda nasıl bir uygulananmaya gitmemiz gerekliliğini de gösterecek.”

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ