Yunanistan’ın Haksız İddialarının Dayandığı Sevilla Haritası Nedir?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Türkiye ve Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de yaşanan gerilime konu olan Sevilla Haritası’nın “hukuki bir önemi olmadığını” belirtti. Bu açıklama sonrası bir kez daha “Sevilla Haritası nedir?” sorusu akıllara geldi. Bu harita 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’ndeki akademisyenlerin hazırladığı ve Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çizen bir harita.

ABD Büyükelçiliği’nden dün akşam yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi “Sevilla Haritası’nın ‘hukuki statüsü’ hususunda ABD, Sevilla Haritası’nın hukuki bir öneme sahip olduğunu düşünmemektedir. Avrupa Birliği’nin de Sevilla Haritası’nı hukuki bağlayıcılığı olan bir belge olarak değerlendirmediğini görmekteyiz.”

Sevilla Haritası nedir?

ABD’nin açıklamasında aynı zamanda deniz yetki alanlarının uluslararası hukuk gereğince ilgili devletler arasında varılan mutabakatla karara bağlanması gerektiği vurgulandı; Türkiye ve Yunanistan’ın istikşafi görüşmeleri en kısa süre içinde yeniden başlatmaya teşvik edildiği belirtildi.

Sevilla Haritası, Yunanistan’nın Ege Denizi ve Akdeniz’deki yetki alanları konusunda iddialarına temel teşkil eden bir çalışma.

Sevilla Haritası nedir?

YUNANİSTAN’IN KITA SAHANLIĞINI TÜRKİYE KIYILARINA KADAR GÖSTERİYOR

Sevilla Haritası, 2000’li yılların başında Sevilla Üniversitesi’nden akademisyenler Juan Luis Suárez de Vivero ile Juan Carlos Rodríguez Mateos’un Avrupa Birliği’nin talebi üzerine, Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasındaki Doğu Akdeniz’deki MEB (Münhasır ekonomik bölge) anlaşmazlığının çözümü için hazırladığı bir çalışma. Bu yüzden Sevilla Haritası ismiyle anılıyor.

Bu harita, Yunanistan’ın kıta sahanlığını Türkiye’ye ne kadar yakın olursa olsun Yunan adalarının sınırlarına göre çiziyor.
Böylece haritanın iddiasına göre Meis Adası’ndan başlayan Yunan kıta sahanlığı, güneye doğru Akdeniz’in ortasına kadar iniyor ve Türkiye’ye Antalya Körfezi dışında bir çıkış fırsatı tanımıyor. Türkiye ise bu haritanın haksız bir şekilde MEB haklarını çiğnediğini söylüyor.

Sevilla Haritası nedir?

“TÜRKİYE BÜYÜK İHTİMALLE HAKLI”

İspanya’daki Navarra Üniversitesi’nden uzmanlığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika olan Prof. Michael Tanchum, Foreign Policy dergisine yazdığı makalesinde Türkiye’nin Sevilla Haritası’na karşı çıkmakta haklı olduğunu kaleme aldı. Tanchum’a göre Türkiye büyük ihtimalle daha geniş bir MEB’e sahip olmalı.

Ancak Tanchum, Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi (UNCLOS) imzacısı olmadığı için Yunanistan’a ve Güney Kıbrıs’a karşı dava açamadığını, bu yüzden de iddiasına yasal bir zemin kazandıramadığını söylüyor.

“YUNAN ANA KARASINA 580 KM UZAKLIKTA BİR ADA”

Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’na göre şu anda ne Türkiye ne de Yunanistan, Ege’de 6 deniz mili mesafesindeki kara sularınının ötesinde sınırlandırılmış bir deniz yetki alanına sahip değil.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Meis Adası’yla ilgili iddialarına ilişkin, “Yüzölçümü 10 kilometrekare olan, Anadolu’ya 2 km, Yunan ana karasına ise 580 km uzaklıkta olan bir adanın 40.000 kilometrekare genişliğinde kıta sahanlığı alanı yaratması rasyonel ve uluslararası hukuka uygun bir tez değildir. Bu nedenle Yunanistan’ın bu iddialarını reddediyoruz.” demişti.

Sevilla Haritası nedir?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, “Yunanistan Sevilla haritasından vazgeçmediği sürece ve Türkiye kıta sahanlığına saygı göstermedikçe bu gerginlik bitmez.” açıklamasında bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, “Sevilla haritası diye ortaya çıkarılan haritanın hiçbir geçerliliğinin olmadığını, bunun hakkı, hukuku tanımadığını, burada barış ve istikrara katkı sağlamadığı gibi bir problem çıkardığını görmek lazım” dedi.
Diğer yandan Avrupa Komisyonu, Hürriyet gazetesinin Brüksel temsilcisi Güven Özalp’a yaptığı açıklamada, “Kurumlar tarafından hazırlatılan harici raporlar AB’nin resmi belgeleri değildir ve AB için hukuki ve siyasi değeri yoktur” dedi.

Komisyon yanıtında aynı zamanda deniz alanlarının sınırlandırılması ve buralardaki kaynakların kullanımının, taraflar arasında yapılacak müzakerelerle karar verilmesi gerektiğini vurguladı.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ