104 Emekli Amiralin Ardından Bir Bildiri de Eski Milletvekillerinden Geldi

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle ilgili bir bildiri yayınlayan emekli 104 amiralden 14’ü hakkında gözaltı kararı çıkmasının yankıları sürerken bir bildiri de eski milletvekillerinden geldi. “Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!” başlıklı bildiride, aralarında Güldal Mumcu ve Erdal Aksünger gibi isimlerin de bulunduğu toplam 96 eski milletvekilinin imzası bulunuyor.

Üç gün önce 126 eski büyükelçinin Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle, önceki gün 103 emekli amiralin yine Montrö’yle ilgili açıklama yapmasının ardından bu kez de eski milletvekilleri bir bildiri yayımladı. “Cumhuriyetimizin temel nitelikleri tartışılamaz! Kanal İstanbul yapılamaz! Montrö tartışmaya açılamaz!” başlıklı bildiri metni şöyle:

“Önce 126 eski büyükelçi Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi’yle ilgili önemli bir açıklama yaptı. Ardından 103 emekli Amiral görüşlerini bildirdi. Kişi grup ya da kurumların ülke çıkarları söz konusu olduğunda, görüş açıklamalarından daha doğal ne olabilir? Bu hem haktır hem de yurttaşlık görevidir. İstanbul Sözleşmesinin Anayasaya aykırı biçimde Cumhurbaşkanı tarafından feshedilmesinin verdiği cesaretle hızlandırılan, Kanal İstanbul ve Montrö Sözleşmesi tartışmalarının geldiği nokta, bu açıklamaları zorunlu kıldı.

LOZAN’DAN SONRAKİ EN BÜYÜK BAŞARI

Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik çeşitli emeller taşıyan devletlerin çıkarına hizmet edecek olan Kanal İstanbul’da ısrar edilmesini, Atatürk Türkiye’sinin Lozan Antlaşması’ndan sonra en büyük diplomasi başarısı olan, İstanbul-Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizi üzerindeki mutlak egemenliğimizi sağlayan, Montrö Sözleşmesi’nin tartışılmaya açılmasını, öneminin azaltılmasını biz de doğru bulmuyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk ve ilkelerini, Anayasanın değiştirilemez maddelerini sahiplenmek, ülkemizin geleceğini ilgilendiren konularda kamuoyunu bilgilendirmek, temel bir anayasal haktır. Anayasal hakların güvencesi olması gerekenlerin, toplumu susturmaya, sindirmeye, korkutmaya çalışmaları kabul edilemez.

DARBECİLİKLE SUÇLANMALARINI KINIYORUZ

Çoğulcu demokrasinin gereği olarak en doğal yurttaşlık hakkını kullanıp, Kanal İstanbul ve Montrö konusundaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşan kişi ve gruplara yönelik tehdit, suçlama, saldırı korkutma, sindirme ve soruşturma gibi girişimler, yurttaşlık haklarını ipotek altına almaktır. Bu yaklaşımı ve bu girişimleri kınıyor, hala bir hukuk devleti olduğumuzu hatırlatıyoruz.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş ilkeleri ve temel felsefesi ve kurumları vicdansız darbelerle yıkılmaya çalışılırken, düşünce açıklama hak ve özgürlüğünü kullanan kişilerin darbecilikle suçlanmasını, baskı altına alınmasını esefle karşıladığımızı kamuoyuna duyururuz. Saygılarımızla.”

Diğer Haberler

Depremin Vurduğu O Mahalle için 100 Bine Yakın Tweet Atıldı

Depremin etkisini en fazla hissettirdiği illerimizden biri olan Hatay'da arama k...

Galatasaray'dan Kritik Zafer

Trendyol Süper Lig'in 27. haftasında Alanyaspor'a konuk olan Galatasaray, ilk ya...

Şanlıurfa Gaziantep Otoyolunda Yakıt Yüklü Tankerde Yangın

Şanlıurfa Gaziantep Otoyolunda Yakıt Yüklü Tankerde Çıkan Yangın Facia Yaşanmada...

Gazze'de İsrail Saldırılarının Boyutu Büyüyor

Hamas'ın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık veren İsrail...

Kırıkkale’de Boşanma Görüşmesi Kanlı Bitti

Avukatlık Bürosunda Çıkan Tartışma Silahlı Saldırıya DönüştüKırıkkale’de bir avu...

Zihinsel Sağlığı Korumanın Basit Yolları

Zihinsel sağlık, fiziksel sağlık kadar önemlidir ve günlük yaşam kalitesini doğr...

Polonya Sağlık Bakanı İstifa Etti

Polonya'da, katıldığı canlı yayında sistemsel aksaklık nedeniyle iki günden bu y...

Mia Khalifa'dan Gözyaşlarıyla Lübnan Tepkisi

"Vergilerimin Vatanımı Bombalamasını Kabullenemiyorum" ABD ile İran arasında sa...

Milli Takımın Dünya Kupası Umutları Yeni Formatla Devam Ediyor

Dünya kupasındaki ilk müsabakasında aldığı şanssız sonuçla sarsılan ay-yıldızlı ...

ABD, İsrail Arasında Gerilim

İsrail merkezli haber kaynaklarına göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran ve Ga...

Yolcu Uçağının Acil Çıkış Kapısı Koptu

ABD'de Alaska Havayolları'na ait bir uçak, havadayken basıncın düşmesi sonucu ac...

Ferdi Tayfur'un Ardında Bıraktığı Serveti Ortaya Çıktı

Arabesk müziğinin önde gelen isimlerinden Ferdi Tayfur, 79 yaşında hayata gözler...

Mbappe, Menüde İsmini Geçiren Kebapçıya Dava Açtı

PSG'nin yıldız futbolcusu Kylian Mbappe, ismini menüsünde kullanarak fırın ekmeğ...

Suriye'nin Suveyda İlinde Mühimmat Yüklü Araç Patladı

Suriye'nin Suveyda Şehrinde Patlama Meydana Geldi Suriye'nin güneyinde yer alan...

İtalya'da Askeri Eğitim Uçakları Çarpıştı

İtalya'da, İtalyan Hava Kuvvetlerine ait 2 askeri eğitim uçağının havada çarpışm...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ