Cumhuriyet Bayramının Kaçıncı Yılı – 29 ekim 2013

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Cumhuriyet Bayramı TBMM tarafından 29 ekim 1923 yılında ilan edilmişti. Türkiye ve KKTC’de kutlanacak olan 29 ekim bayramının her yıl kutlanarak bu önemli günün unutulmaz bir anı olarak kalması sağlandı. 29 ekim 1923 yılında kurulan Cumhuriyet’in üzerinden tam 90 yıl geçti. 90. yılını kutladığımız Cumhuriyet bayramı 2013 yılı için 90 dolu yılı geride bıraktı.
Cumhuriyet Nasıl Kuruldu?
Cumhuriyet’in ilanında önemli bir yeri olan Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyet’in 10. yıl dönümünde 10. yıl nutkunda Cumhuriyet Bayramını en büyük bayram olarak ilan etmişti. Cumhuriyet yönetiminin 29 ekim 1923 yılında kabul edilmesiyle birlikte tek kişilik yönetim şekli olan kral, hakan, imparator, sultan, Padişah, şah gibi yönetim şekilleri ortadan kalktı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilen Cumhuriyet yönetimiyle artık Türkiye’nin yönetim şekli Cumhuriyet olmuş ve “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” tabiri ortaya çıkmıştır.
cumhuriyet-bayraminin-kacinci-yili
Cumhuriyet Bayramının Kaçıncı Yıl Dönümü
Birçok zaferler elde eden Türkiye, yönetim şeklinide değiştirme kararı aldı. Mustafa Kemal önderliğinde 29 ekim 1923 yılında yönetim şekli olarak Cumhuriyet TBMM’de kabul edildi. 2013 yılında tam 90. yıl dönümünü kutladığımız Cumhuriyet’in hesaplamasını yapmak için bu yıldan 1923 yılını çıkarmanız yeterli olacaktır. Böylece her yıl kimseye sormanıza gerek kalmadan bu önemli bilgiye sahip olabilirsiniz. 29 ekim Cumhuriyet bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ