Dolar Kuru Ne Olur? 2014

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Bir süre 1,78 TL ve 1,80 TL aralığında kalmış olan dolar, yaklaşık 1 yıl içerisinde 2,10 TL ye kadar yükseldi. FED’in parasal genişmeci politikası dolar fiyatlarının bir süredir sabit kalmasını zaman zaman düşmesini sağlamıştı. FED başkanı Bernanke parasal genişlemeyi azaltacağı sinyallerini verdiği günden bu yana dolar tekrar değer kazanmaya başlamıştı.
2014 Yılında Dolar Kuru Ne Olur?
Doların bir anda bu kadar değer kazanmasının TL nin ise değer kaybetmesinin bir nedeni FED’in parasal genişlemeyi azaltma ihtimalleri üzerinde durulurken, diğer neden ise son zamanlarda Türkiye’de yaşanan siyasal gelişmeler olarak gösteriliyor. Haziran ayında yaşanan Gezi Parkı olaylarının yanı sıra, borsanın düşmesi, Türkiye ekonomik verilerininde çok iyi gelmemesi sonucunda dolar TL karşısında değer kazanmaya devam ediyordu. Yaşanan operasyonlar sonucunda hükümetin güven kaybetmesi TL de bulunan yatırımcının bir miktar dolara geçmesine neden oldu. Ayrıca geçtiğimiz günlerde FED varlık alımlarını 80 milyar dolardan 10 milyar dolara düşürdüğünü açıklamıştı. Oldukça önemli bir gelişme olan varlık alımlarının azaltılması bir sonraki aylarda varlık alımlarının tamamen bitirilebileceği ve parasal genişlemeci politikanın sonra erebileceği kanısını taşımamıza neden oldu.
dolar-kuru-ne-olacak-2014
Önümüzdeki Aylarda Dolar Kuru Ne Olacak?
ABD ekonomisinde yaşana krizle birlikte piyasaya para basan Amerika, Dünyaya ucuz para yani fazladan dolar yayılmasına neden olmuştu. Haliyle buda doların değerini düşürmüş, diğer para birimleri karşısında değerlenmesini engellemişti. Parasal genişlemenin bitirilmesi demek, doların tekrar değer kazanacağı anlamını taşımaktadır. Dolar şu anda 2,099 TL oldu. Fakat, önümüzdeki aylarda bu miktar çok daha fazla olabilir. Uzman görüşleri, ABD ekonomisi ve Türkiye’nin durumu TL nin değerini düşürürken, doların değeri önümüzdeki haftalarda artmaya devam edebilir gibi görünüyor. Gidiş hat doların yükseleceğini göstersede, global ekonomiyi ve FED kararlarını takip etmeye devam etmekte yarar var.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ