Ekonominin Bu Yıl Ne Olacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

2011 yılının sonuna geliyoruz ve aralık ayına girmek üzereyiz. Dolar son 3 – 4 aydır en yüksek seviyelerine ulaştı. Zaman zaman dolara yapılan müdahalelerde düşürülmeye çalışılıyor. Ancak, en fazla olduğu yerde kalması sağlanabilsede doalr 1,80 TL ve üzerinde seyretmeye devam edeceğe benziyor. Euro ise aldı başını gitti. Dolara nazaran ne olacağı daha çok belli olan ancak, yatırım yapılıp yapılmayacağı konusunda kesin bir düşünceyi bulunduramayacağımız bir alan oldu.
Altın gelecek olursak bizi en çok şaşırtan altın olsa gerek sürekli yükselen ancak, zaman zaman yaşadığı düşüşlerle al sat yapanları zengin eden, yerine göre iyi bir yatırım aracı olan aynı zamanda şu anda güvenebileceğimiz ve fazla düşüş yaşatmayacak olan ekonomi aracı diyebiliriz. Borsada ise durum biraz karışık denilebilir. Yerine göre iyi yerine göre kötü, kar eden hisse senetleride var, zarar eden hisse senetleride. Riski oldukça yüksek olan borsa kazandırdığı kadar kaybettirdiğide olmuştur. O yüzden şu anda borsa girecekler yada borsada parası olanlar dikkat etmeli ve gündemi iyi takip etmeli.

Ülkemizin bulunduğu konuma, yaşadığı olaylara ve komşu devletlere, özellikle küresel piyasaya bakılacak olursa yine karmaşık durumlar Türkiye üzerinde buda Türk ekonomisini derinden etkilemeye yetebilecek bir durum. Yaşanılan terör olayları, seçimler, deprem olayları vb. zor durumlar yabancıların yapacağı yatırımları etkilemekte. Örneğin Ak Partinin kazandığı bir seçim var. Bu istikrar anlamına gelebilir. Başka bir partinin iktidar olması ekonomi açısından olumsuz sonuçlar doğurabilirdi. Ne ilgisi var diyecek olursanız, yabancıların yatırımlarını çekmesini engelledi diyebiliriz. İstikrarlı ve güvenli bir ülke ekonomi için en önemli ölçülerden biri diyebiliriz. Komşu ülkelere baktığımızda Irak yavaş yavaş toparlanıyor. Yunanistan ‘da çok büyük bir kriz söz konusu ki bu kesinlikle Türk ekonomisinide etkileyecektir. Ekonomiyi etkileyen önemli durumlardan biride terör olayları, terör olayları olmasa emin olun ki Türk ekonomisi çok daha iyi durumda olacaktır.
Yatırım yapacaklar dikkatli olmalı!
Param var ne yapsam? Hangi yatırım aracına yatırım yapmalıyım? gibi düşünceleri olanlar çok dikkatli olmanız gereken bir dönemdesiniz. Öncelikle yatırım yapacağınız parayı uzun süre kullanmadan durabilir misiniz? bu soruyu kendinize sorun. Çünkü, kısa vadede yaşanacak olumsuz bir olayla girmiş olduğunuz yatırım aracında paranızı bozdurmadan beklemeniz gerekecektir. Uzun vadede kesin birşey söylemek mümkün değil. Ancak, olumsuz bir durum şu an için gözükmüyor. Peki dolar, euro, altın, borsa hangisini tercih etmeliyim? Öncelikle bu kişiye bağlıdır. Bunlardan her birinde zarar ve kar yakalabilirsiniz. Dolar ağır adımlarla yükselmeye devam edecektir. Euro hakkında birşey söylemek gerekirse düşüş beklemiyoruz. Altın uzun süredir istikrarlı ve yavaş yavaş yükseliyor. Altın düşüş yaşatmayacaktır. Hisse senetleri en riskli ancak, en fazla kazandıran ve kaybettiren olacaktır. Oynadığınız kağıta göre değişim gösterecektir. Uzun süre beklerim param bana lazım olmaz derseniz, Borsayı deneyebilirsiniz. Bunun dışında bonolarda paranız risksiz ve azar azar yükselerek en azından değerini koruyacaktır.
Önceki yazılarımızda olduğu gibi 2012 bize neler getireceğini bilemeyiz. Ancak şu kesin yatırımcıysanız her an uyanık olup, her türlü gelişmeyi ince ayrıntısına kadar takip etmelisiniz.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ