Fon kriziyle ilgili yaşanan gelişmelerin ardından AK Parti harekete geçti. Sermaye piyasasında gerçekleştirilen işlemler nedeniyle mağduriyet yaşadığı belirtilen yatırımcıların alacaklarının karşılanmasına yönelik yaklaşık 10 maddelik geçici bir kanun teklifinin hazırlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması planlanıyor.
Hazırlanan düzenlemenin özellikle daha düşük tutardaki alacakların kısa sürede ödenmesini sağlaması hedefleniyor. Buna göre 1 milyon liranın altında alacağı bulunan yatırımcılar için ödemelerin 2026 yılı içerisinde başlatılması planlanıyor.
AK Parti TBMM Grubu, Grup Başkanı Abdullah Güler’in başkanlığında fon işlemleriyle ilgili özel bir çalışma yürüttü. Hukukçu milletvekillerinin de yer aldığı çalışma kapsamında sermaye piyasasındaki işlemler ve fonların tasfiye edilmesine ilişkin kapsamlı bir kanun teklifi hazırlandı.
Geçici nitelikte olması planlanan düzenlemenin yaklaşık 10 maddeden oluşacağı ve toplam 455 bin 578 yatırımcıyı ilgilendireceği belirtildi. Teklif kapsamında, yatırımcıların 1 milyon liraya kadar olan varlıklarının tasfiye edilerek geri ödenmesine yönelik bir mekanizma oluşturulması öngörülüyor.

Hazırlanan düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de yatırımcılara yapılacak ödemelerin yalnızca yatırılan ana parayla sınırlı tutulmaması. Buna göre yatırımcılara ana paralarının yanı sıra oluşan enflasyon farkının da ödenmesi planlanıyor.
Bu kapsamda tasfiye işlemlerinden elde edilecek kaynakların hesaplanması ve yatırımcıların hak kaybının mümkün olduğunca önlenmesi amaçlanıyor. Ödeme miktarlarının belirlenmesinde düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından uygulanacak hesaplama yönteminin belirleyici olması bekleniyor.
Kanun teklifinde fonların bünyesinde bulunan varlıkların tasfiye edilmesine de yer verilmesi planlanıyor. Menkul kıymetler, taşınmazlar ve diğer varlıkların satış yoluyla nakde çevrilmesi ve elde edilen kaynakların yatırımcılara yapılacak ödemelerde kullanılması öngörülüyor.
Böylece yatırımcıların alacaklarının karşılanması için fonların mevcut varlıklarının ekonomik değere dönüştürülmesi hedefleniyor. Tasfiye sürecinin nasıl yürütüleceği ve varlıkların hangi yöntemlerle nakde çevrileceğine ilişkin ayrıntıların kanun teklifinin yasalaşmasının ardından netleşmesi bekleniyor.
Ödeme planının kademeli şekilde uygulanması öngörülüyor. İlk aşamada 1 milyon liranın altında alacağı bulunan yatırımcıların ödemelerinin gerçekleştirilmesi planlanırken, 1 milyon liranın üzerinde alacağı bulunan yatırımcılar için ise sonraki aşamalarda ödeme yapılması hedefleniyor.
Bu yöntemin, yüksek sayıda yatırımcının bulunduğu süreçte ödemelerin daha düzenli şekilde gerçekleştirilmesine imkan sağlaması amaçlanıyor. İlk aşamanın ardından daha yüksek tutardaki alacakların tasfiye sürecinin de devam ettirilmesi bekleniyor.
Yatırımcılara yapılacak ödemelerin Türkiye İş Bankası ve Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştirilmesi planlanıyor. Ödeme sürecinin belirlenen takvim doğrultusunda kademeli olarak yürütülmesi bekleniyor.
1 milyon liraya kadar olan alacakların bu ay içerisinde ödenmeye başlanmasının hedeflendiği belirtilirken, uygulamanın kanun teklifinin yasalaşması ve gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından hayata geçirilmesi bekleniyor.
Düzenlemenin finansmanıyla ilgili en önemli ayrıntılardan biri ise kamu bütçesinden kaynak aktarılmaması olarak öne çıkıyor. AK Parti kurmaylarının verdiği bilgilere göre yatırımcılara yapılacak ödemelerde herhangi bir kamu kaynağı kullanılmayacak.
Ödemelerin, fonların bünyesinde bulunan menkul kıymetler, taşınmazlar ve diğer varlıkların tasfiyesinden elde edilecek kaynaklarla karşılanması planlanıyor. Böylece yatırımcıların alacaklarının fon varlıklarının nakde çevrilmesiyle karşılanması hedefleniyor.
AK Parti tarafından hazırlanan yaklaşık 10 maddelik kanun teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulması planlanıyor. Teklifin Meclis gündemine gelmesinin ardından komisyondaki görüşmeler ve Genel Kurul sürecinin başlaması bekleniyor.
Fon krizinden etkilenen yüz binlerce yatırımcı açısından düzenlemenin yasalaşması ve ödeme takviminin kesinleşmesi kritik önem taşıyor. Özellikle 1 milyon liraya kadar alacağı bulunan 455 bin 578 yatırımcı için ödemelerin ne zaman başlayacağı ve enflasyon farkının hangi yöntemle hesaplanacağı, teklifin yasalaşmasının ardından netlik kazanacak.
![]() |
Zihin Sağlığını Koruma Yolları |
![]() |
Nişanlık ve Duvak Modelleri Leyla Kılıç |
![]() | Az Uyumak Kilo Aldırır Mert Akça |