İşte KYK kredi borcu olan üniversiteliler için düşünülen formü

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, öğrenim kredi borçlarıyla ilgili çalışma yapıldığını ve geri ödemeli kredi uygulamasına son verileceğini açıklamasından sonra, borcu olan beş milyon gencin gözü Meclis’e çevrildi. Öğrenim kredisinden faydalanan beş milyon civarındaki kişiden 400 bine yakınının borcunu ödeyemediği belirtiliyor. Buna göre; ödenmeyen borcun ana parası da yaklaşık 2,1 milyar lira. Gecikme cezası ve faizlerle birlikte bu rakam altı milyar lirayı aşıyor.Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1,40 oranında gecikme faizi uygulanıyor. Bu sebeple borçlar, alınan kredinin iki, üç katına çıkıyor.
AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, öğrenim kredilerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin çıkarılacak düzenlemeyle öncelikle borcunu ödeyemediği için hakkında kanuni işlem başlatılan 280 bin civarındaki kişi hakkındaki icra takipleri kaldırılacak, borca uygulanan gecikme cezası ve faizleri silinecek. Borcun ana parası ise taksitlendirilecek. Ödeyecek gücü olmayanlara işe girene kadar erteleme hakkı getirilecek. Bu süre içinde gecikme faizi işletilmeyecek. Ayrıca; önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren geri ödemeli kredi uygulamasına son verilecek, ancak ihtiyacı olan öğrencilerin mağdur edilmemesi için geri ödemesiz verilen burs sayısı iki katına çıkarılacak. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 150 bin öğrenci geri ödemesiz burs hakkı kazandı. Bu sayının 300-350 bine çıkacağı ifade ediliyor.

YÜKSEK FAİZ NEDENİYLE VAZGEÇTİLER
Öğrenim kredilerinin mezun olduktan iki sene sonra ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Ödenmemesi durumunda ise hem gecikme cezası hem de gecikme faizi uygulanıyor. Bu yüzden çok sayıda öğrenci kredi alma hakkı kazanmasına rağmen yüksek geri ödeme tutarları yüzünden öğrenim kredisi almaktan vazgeçiyor. 2019-2020 eğitim-öğretim yılında, 690 bin 270 öğrenciye öğrenim kredisi çıktı. Ancak bu öğrencilerin yarısından fazlası taahhütname imzalamadı. Taahhütname onaylayan öğrenci sayısı 332 bin 258’de kaldı.
OCAK 2020’DEN İTİBAREN 550 TL OLACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğrencilere verilen aylık 500 liralık burs ve kredi tutarının Ocak 2020’den itibaren 550 liraya yükseltileceğini açıklamıştı. (Türkiye gazetesi)

Diğer Haberler

İsrail Ordusu, Refah Kentindeki Mahalleleri Boşaltmaya Başladı

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin güneyinde 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Fil...

Mermer Fabrikasında Çalışan 2 Çocuk Babası, Feci Şekilde Can Verdi

Denizli'de yaşayan 2 çocuk babası adam, çalıştığı fabrikada feci şekilde hayatın...

Serhat Özcan Milletvekili Aday Adayı Oldu

Oyuncu Serhat Özcan, Türkiye İşçi Partisi'nden milletvekili aday adayı oldu. TİP...

2024'te Vergi, Ceza ve Harçlara Yüzde 58,46 Oranında Zam Gelecek

Vergi ceza ve harçlara gelecek zam oranını belirleyen yeniden değerleme oranı yü...

Hastanenin Oyununu Türk Damat Bozdu

Antalya'da düşüp bileğini kıran Ukraynalı Olena Buletsa, gittiği özel hastanede ...

TMSF, Ela Rümeysa Cebeci'nin görevine son verdi

Tutuklama Sonrası Kurum İçinde Hareketlilik Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni ...

Lübnan için Guterres'ten BM Konseyinde Tarihi Çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırıları...

750 TL Vermezsen Sonun Suriye ve Filistin Gibi Olur?

Büyük Birlikte Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, 100 bin TL'lik kredi kartı...

Kırıkkale’de Boşanma Görüşmesi Kanlı Bitti

Avukatlık Bürosunda Çıkan Tartışma Silahlı Saldırıya DönüştüKırıkkale’de bir avu...

Kredi Kullanımına Sınırlama Geliyor

Kredi kullanımında sınırlamaya gideceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Me...

Trump'ın Fed Başkanlığı Adayı Kevin Warsh Oldu

Deneyim, Tartışmalar ve Gelecek Perspektifi ABD Başkanı Donald Trump, Federal...

Galatasaray'da Alexis Sanchez Operasyonu Başlıyor

Galatasaray, sezon başında ilgilendiği ancak kadrosuna katamadığı Alexis Sanchez...

Antalya'da Rus ve Ukraynalılar Kaçak Taksicilik Yapıyor

Rusya-Ukrayna savaşı sonrası iki ülkeden Antalya'ya gelenlerin nüfusu 100 bini a...

Esra Ezmeci'nin Verdiği Tavsiye Nur Viral'i Utandırdı

Klinik Psikolog Esra Ezmeci, canlı yayına telefonla bağlanan izleyicilere tavsiy...

Kazakistan'da Düşen Uçakla İlgili Türkiye Detayı

Kazakistan'da düşen Azerbaycan Havayolları'na ait uçağın, 3 gün önce Trabzon Hav...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ