Üniversite Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

universite-tercihleri-yapacaklara-onerilerÜniversite tercihi yapacaklar için birbirinden önemli bilgiler sizler için hazırladık ve tecrübeli kişilerinde görüşlerini alarak uzman ekip tarafından alınan görüşleri değerlendirdik. Üniversite tercihi yapacaklara tavsiyelere başlamadan önce aldığınız puan hangi üniversitelere yetiyor, ekonomik durumunuz nedir ve seçiminiz hangi yönde olacak gibi soruların cevaplarını haberimizi okumadan araştırın. firsthaber.net olarak üniversiteye gidecek gençlere şimdiden başarılar diliyoruz.
LYS Tercih İşleminde Karşılaşılan İkilemler
Üniversite tercihi yapacak birçok gencin problemi şu şekilde olmaktadır. İstanbul yada diğer büyük şehirlerden birinde oturan genç, orta seviyede bir puan alır. Puanı şehir içindeki bölümlere yetmez. Şehir dışına gidersede birçok masrafı olacak ve alışıp alışamayacağı konusunda da sıkıntılar çekecektir. Tek bir kurtuluşu vardır. Oda şehir içindeki özel bir üniversitede okumak. Ancak, ailesinin durumunu özel üniversiteyide karşılamıyor. Asıl soru ise bir yıl çalışarak tekrar sınava girip girmeyeceğidir.
Üniversite Tercihi Yapacaklara Tavsiyeler
Anlaşılır olması adına baştan başlayalım. LYS puanları açıklandı. Puanınıza baktınız ve istediğiniz bölümlerin taban puanlarına göz atarak istediğiniz üniversiteyi kazanıp kazanamayacağınızı gördünüz. Aldığınız puan istediğiniz her bölüme yetiyorsa, zaten sorun yok. Şehir içinde istediğiniz mesleğe göre bir bölüm yazabilirsiniz. Puanınız yetersiz ve çok düşükse, yine bir sorun yok. Çünkü, yapacak birşey yok. 1 yıl çalışıp tekrar girebilirsiniz. Ancak, puanınız ortalama bir puansa ve istediğiniz bazı bölümlere yeterken, kimi bölümler için yetersiz kalıyorsa, işte ikilemlerin yaşanmaya başlaması demektir. Şehir içinde okumak, şehir dışında okumak ve özel üniversitede okumanın nasıl birşey olduğunu, yararlarını ve zararlarını sizlere başlıklar halinde anlatalım. Böylelik tercih yaparken bir nebzede olsa kararınızı verebilirsiniz.
Şehir Dışında Üniversite Okumak
İstanbul vb. şehirlerde oturan ancak şehir dışında okumaya başlayanları bir takım problemler bekliyor. Şehir dışında okumanın yararlarıda var. Hayatı öğrenmek, aileden uzakta kalarak kendini dinlemek, kendini yeniden keşfetmek vb. artıları bulunmaktadır. Büyüdüğünüzü fark etmenin yanı sıra hayatta tek başınıza mücadele vermenin ve aileniz olmadanda yaşamaya çalışmanın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Ancak, şehir dışında okumanın zorluklarıda bir o kadar fazladır. Öncelikle maddi sorunlar olabilir. Yurtta kaldığınızda bile iyi bir para olması gerekiyor. Yurt ücretleri, kitap masrafları, yol masrafı, yeme içme vb. masrafların en az 500-600 TL olduğunu söylemek mümkün. Bunun dışında en önemli sorun ise 2 yada 4 yıl şehir dışında kalmanın geldiğinizde herşeyin aynı kalmaması. Üniversiteyi başka şehirde okuduğunuzda Üniversite arkadaşlarının hep sizinle olacağını düşünüyorsunuz. Ancak, okul bitip geldiğinizde eski arkadaşlarınızın yani oturduğunuz şehirdeki arkadaşlarınızın bile artık kalmadığını yada sizinle iletişim kurmadığını görebiliyorsunuz. Haklı olarak dışarda geçirilen 4 yıl sonrasında arkadaş çevresi değişebiliyor.
Özel Üniversitede Okumak
Özel üniversite harçları her ailenin altında kalkabileceği bir yük değil. Yıllık ortalama 10 bin TL olan özel Üniversite harçları ödeyerek şehir içinde ailenizle birlikte kalabilirsiniz. Şehir dışında aylık minimum 600 TL harcadığınızı düşünürsek, özel üniversiteye aylık 800 TL okul taksiti ödeyerek özel üniversitede okumayı tercih edebilirsiniz. Ancak, herhangi bir dersten kaldığınızda yaz okulu ücretlerinin yüksek olduğunu ekstra bu masrafında olabileceğini unutmamak gerekiyor.
Şehir İçinde Okumak
Puanınız yetiyorsa ve istediğiniz bölümü tutturabiliyorsanız şehir içinde okumak en sağlıklısıdır. Arkadaşlarınız Üniversite bitse bile aynı şehirde olduğunuzdan çevreniz daralmaz. İş bulma konusunda kolaylıklar olabilir. Şehir içinde okuduğunuzda ailenizin desteğinide arkanızda hissetmiş olursunuz. Puanınız yetmiyorsa 1 yıl daha beklemeye ve çalışarak tekrara Üniversite giriş sınavına girmeye değer mi? sorusunun cevabı ise sizde saklı. Eğer daha yüksek puan yapabileceğiniz ve 1 yıl sabrebileceğinizi düşüyorsanız neden olmasın. Ama, çevre baskısı sizi yıldırabilir.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ