Gebelikte Kaç Kilo Alınmalı? Yetersiz Kilo Alınırsa Ne Olur?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Hamilelik süresince fizyolojik gereksinimleri sağlamak ve vücudun depolarını korumak için sağlıklı beslenmek gerekir. Ayrıca bebeğin büyüme ve gelişmesi, salgılanacak sütün besin ve kalori değerleri için de gıdalar yeterli alınmalıdır. Hamilelik döneminde kalori ve protein ihtiyacı artar. Normalden yaklaşık 300 kalori daha fazla alınması gerekir. Özellikle hamilelik döneminde yeterli protein tüketilmelidir. Bu nedenle besin çeşitliliği ile yeterli protein alımı sağlanmalıdır.

GEBELİKTE KAÇ KİLO ALINMALI?

Gebelik döneminde 9-12 kg arasında almak gerekir. Fazla kilolu annelerin ise 7-8 kg alması yeterli olur. İkiz bebek dünyaya getirecek annelerin 17-22 kg alması normaldir.

GEBELİKTE YETERSİZ KİLO ALINIRSA NE OLUR?

Gebelik döneminde, bebeğin büyüme ve gelişimi için günde 60-70 g kadar protein almak gerekir. Özellikle bebeğin beyin gelişimi için balık tüketmek oldukça önemlidir. Yetersiz kalori alımında vücut ihtiyacı olan enerji için proteinleri kullanır. Yeterli vitamin ve mineraller alınamaz. Bu nedenle bütün besin gruplarını içeren yeterli ve dengeli bir beslenme programı alışkanlık haline getirilmelidir.

Folik asit yetersiz alınırsa düşük doğum ağırlıklı bebekler dünyaya gelebilir, annede magaloblastik anemi görülebilir. Bu nedenle pişirme yöntemlerine de dikkat ederek et, süt, yumurta ve koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Kalsiyum; diş-kemik sağlığı, kas ve sinir sistemi ve kalbin normal hızda atmasında görev alır. Günlük kalsiyum ihtiyacı için süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru incir, badem, barbunya ve bezelye tercih edebilirsiniz. Süt ve süt ürünleri yeterli miktarda tüketilmez ise D vitamini eksikliği görülür. D vitamini, vücutta kalsiyum ve fosforun emilerek kullanılmasını sağlar. Ayrıca D vitamini için güneş ışığını da unutmamak gerekir.

Demir, bebeğin gelişimi için oldukça önemlidir. Günlük alınması önerilen demir miktarı (RDA), hamileler için 27 mg’dır. Yumurta, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, pekmez, yer fıstığı ve tam taneli tahıllar demirin iyi kaynaklarıdır. Ancak bitkisel kaynaklar, hayvansal kaynaklar kadar iyi emilemez. Bitkisel demir kaynaklarının yanında C vitamininden zengin limon, domates, portakal suyu gibi besinlerin tüketimi demirin emilimini arttırır.

Hafta hafta hamilelik
Hamilelikte hangi balıklar yenebilir?
Sağlıklı bir hamilelik için neler yapılmalı?

Bağışıklık sistemini koruyan, beyin gelişimini sağlayan ve hücre büyümesini gerçekleştiren çinko için kırmızı et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar tüketilmelidir.

DNA sentezini gerçekleştiren B12 vitamini sadece süt, yumurta, peynir, et gibi hayvansal besinlerde bulunur. Bu nedenle vegan hamilelerin doktora danışarak takviye alması gerekebilir.

HAMİLELİKTE AŞIRI KİLO ALMANIN ZARARLARI

Gebelik, kişinin beslenmesine en dikkat etmesi gereken dönemdir. Obezite hem anne hem de bebeğin sağlığı için zararlıdır. Gestasyonel diyabet riski artar. Gebelik döneminde fazla kilo alınırsa sezeryan, doğum süresinin uzaması gibi riskler olabilir. Bu nedenle kişinin beslenme durumu saptanmalıdır. Hipertansiyon, sezeryan, gestasyonel diyabet riskleri değerlendirilerek günlük 150-200 kalori ek yapılmalıdır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ