Hawaii'de Meydana Gelen Doğal Afetler

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Hawaii’nin ne kadar güzel bir yer olduğunu elbette duymuştursunuz. Fakat, yaşanan bir takım felaketler halkı zor duruma düşürebiliyor. Hawaii’de meydana gelen sel,  tsunamiler,kasırgalar, deprem ve lav akıntıları gibi türlü afetler meydana gelebilmektedir.
2006 yılında 30 günden fazla süren yağmur sele neden olduğu ve Hawaii’de büyük bir maddi hasara neden olduğu görüldü. Halk sel sonrasında ciddi sağlık sorunları yaşadı. Hawaii’de meydana gelmiş olan doğal afetler ise şöyle:
Manoa Sel Felaketi
Manoa’da meydana gelen sel Hawai adalarının bir bölümünde sorunlara neden oldu. Aşırı yağmurlar kısa sürede hemen her bölgede sele neden oldu. Sel o kadar güçlüydü ki herşeyi süpürecek derece devam etti. Birçok kişinin arabası bu sel felaketinde metrelerce sürüklendi.
Hawaii’de yağmur sonrasında oluşan sellerin yanı sıra Tsunami ve Kasırgalarda oldukça fazla gerçekleşmektedir. Doğal afetlerin bu denli fazla olduğu cennet ülke Hawaii’de bulunan Manoa Vadisinde sel sonrasında yaklaşık 50 ev sular altın kalarak tuzla buz oldu. Sayısı belirlenemeyen fakat 1 milyona yakın olduğu söylenen sayıda ev ise selde hasar gördü.
sel-dogal-afeti
Hurricanes Felaketi
IWA ve Iniki adındaki 2 kasırga devlete geçtikten sonra onların ardından yıkım ve ölüme bırakıldı. 23 Kasım 1982 tarihinde Hurricane Iwa Kauai, Niihau, ve Oahu adaları çarptı. 1959 yılında bu yana IWA devlet Hawaii vurmak için ilk büyük kasırga oldu. Hurricane Iniki kayıtlı tarihin Hawaii greven güçlü kasırga oldu. Kasırganın göz altı ölümleri ve hasar yaklaşık 3 Trilyon TL olduğu açıklandı. 11 Eylül 1992 tarihinde Kauai adasında yaşanan en büyük 4. kasırga olarak tarihe geçti. Bir kasırga veya siklon çok yıkıcı yüksek rüzgarlara neden oldu. Fakat, fırtına dalgalanma denilen bir olgu onunla birlikte değil. Rüzgar odaklı yüksek dalgalar sonucunda  fırtına kabarması kıyı alanlarında ciddi sellere neden oldu.
tsunami-hawaii-felaket
Tsunami Doğal Afeti
Hawaii bir tsunami için büyük risk altında bulunuyor. Hawaii’de Tsunami felaketi yaklaşık olarak her yedi yılda bir meydana gelebiliyor. Tsunami meydana geldiğinde ise 1 yıl boyunca zorlu günler geçirmek kaçınalamaz. Tsunamiler genellikle kıyı ya da okyanus bölgede bir deprem sonrasında ortaya çıkar.
1 Nisan 1946 tarihinde sabah saatlerinde 7.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem Alaska’da Aleutian Adalarında oluştu. Depremden yakşaık 5 saat sonra, tarihteki en büyük ve en yıkıcı Tsunami dalgaları meydana geldi. Tsunami sonucunda 159 kişi öldü. Maddi hasar yaklaşık 26 milyon dolara ulaştı. Maksimum çalışma -up Molokai ve Big Island Pololu Vadisi’nde 55 feet (16.8 m) 54 feet (16.5 m) olduğu bildirildi. Bazı bölgelerde dalgalar iç yarısından fazlasını nüfuz etti.
Tsunamiler deprem ve seyahat tarafından değişen hızlarda meydana gelebilir. Hızlı olanları 400 ve 500 mil yani 645-805 kmh hızına ulaşabilir. Fark edilmeden bir gemi geçerdi böylece açık okyanusta bir tsunami, sadece yaklaşık bir ayak yüksekliğimde olurdu.  Tsunamiler kıyı dalgaların bir dizi olarak araziye vurur ve büyük dalga genellikle bir yerin ortasında kalır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ