İran'ın Başkenti Değişiyor mu? Yeni Başkent Neresi Olacak?

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

İranın başkenti değişiyor mu? Dünyaca ünlü başkentlerden biri olan Tahran artık İran’ın başkenti olmayabilir. Şehrin kalabalık olması başkentin farklı bir şehre taşınması önerisini gündeme getirdi. İran Parlamentosunda ortaya koyulan tasarı mecliste kabul edildi. Artık Tahran’ın başkent olmaması için tasarı hazır durumda. İran’ın en kalabalık şehri olduğu için başkentin farklı bir şehre taşınması gerektiği öngörülüyor.
İran’ın Başkenti Değişiyor mu?
İran parlamentosunda 110 vekil başkentin Tahran’dan alınması konusunu içeren tasarıyı kabul etti. Tasarı henüz yasalaşmadı. Ancak, 110 vekil bu konuda olumlu olması, başkent Tahran’ın artık İran başkenti olmaktan çıkma ihtimalini arttırıyor. Tahran yaklaşık 12 milyon nüfusa sahip. Ayrıca deprem bölgesi olarak bilinmekte. Bunlara ek olarak aşırı kalabalık, trafik yoğunluğu, havanın kirli olması gibi unsurlarda Tahran’ın bundan böyle başkent olmaması için belirtilebilecek sebepler arasında gösterildi. Tahran’ın başkent olmaktan çıkması henüz tasarı olsada, İran için yeni bir başkentin gerektiği vekiller arasında görüş birliği olarak belirtiliyor.
iranin-baskenti-degisiyor-mu-yeni-baskent-neresi-olacak
İran’ın Yeni Başkenti Neresi Olacak?
Henüz tasarı halinde olduğu için İran’ın başkentinin değişmesi durumunda yeni başkentin neresi olacağı belirli değil. Fakat, Tahran’dan sonra önemli şehirler bu konuda iddialı gösteriliyor. İran’ın en popüler şehirleri olan İsfahan, Şiraz, Meşhed, Kum gibi şehirlerin başkentin taşınması durumunda seçilebilecek yeni başkentlerden biri olma olasılığı yüksek olarak görülüyor. İran’ın toplam nüfusu 60 milyona yakın. Tahran’da ise 12 milyon insan yaşamaktadır. Tahran İran nüfusunun beşte birini barındırdığı için İran’ın İstanbul’u gibi görülmektedir. Bu yüzden başkentin taşınması planları yapılmaktadır.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ