Konut Metrekare Fiyatları 2019'da Tarihi Zirvesini Gördü

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı 2018’in Ekim ayından geçen yılın Mart ayına kadar geriledi. 2019’un Nisan ayıyla birlikte yükselişe geçen metrekare fiyatı, 9 aydır artışını sürdürüyor. Ortalama metrekare fiyatı 2018 sonunda 2 bin 848 lira iken, geçen yıl sonuna yüzde 2,9’luk artışla 2 bin 930 liraya yükseldi. Böylece Türkiye genelinde konut metrekare ortalama birim fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
İSTANBUL’DA FİYATLAR YÜZDE 2,8 AZALDI
İstanbul’da konut metrekare ortalama fiyatı, Ekim 2018’de 5 bin 123 lira ile tarihi zirvesini görmüştü. O tarihten itibaren gerilemeye başlayan metrekare fiyatı, geçen yılın nisan ayında 4 bin 632 liraya kadar geriledi. Metrekare birim fiyatı 7 aylık dönemde 491 lira düştü. Konut sektöründe yeniden canlanmayla birlikte metrekare fiyatlarında da artışlar yaşandı.
Aralık 2018’de 5 bin 86 lira düzeyinde bulunan konut metrekare ortalama fiyatı, geçen yıl sonunda 4 bin 942 lira oldu. Söz konusu dönemde metrekare fiyatı yüzde 2,8 azaldı.

ANKARA VE İZMİR’DE FİYATLAR ZİRVEDE
Başkent Ankara’da yaklaşık iki yıldır 2 bin liranın üzerinde seyreden konut metrekare fiyatı, geçen yıl sonunda 2 bin 201 lirayla tarihin en yüksek seviyesine çıktı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,9 artış gösteren metrekare fiyatı, Aralık 2018’de 2 bin 78 lira seviyesindeydi.
Ege’nin incisi konumundaki İzmir’de son yıllarda markalı konut projelerinin çoğalması konut fiyatlarında artışı beraberinde getirdi. 2018 yıl sonunda 3 bin 209 lira olan konut metrekare fiyatı, geçen yılın şubat ayında 3 bin 9 liraya kadar gerilese de tekrar artışa geçti. İzmir’de geçen yıl sonunda bir önceki yıla göre yüzde 5,4 artan konut metrekare fiyatı 3 bin 383 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.
TÜRKİYE GENELİNDE 2010-2019 DÖNEMİNDE YÜZDE 188,6 ARTTI
2010-2019 döneminde Türkiye genelinde konut metrekare fiyatı yüzde 188,6, İstanbul’da yüzde 224,3, Ankara’da yüzde 132,6 ve İzmir’de yüzde 218,3 artış gösterdi. 2015-2019 döneminde ise konut metrekare fiyat artışları sırasıyla yüzde 36,9, yüzde 25,9, yüzde 36,6 ve yüzde 64,6 oldu.

Diğer Haberler

Erdoğan: "Özgür Özel'le Ele Alacağımız Çok Konu Var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine sonrası gazetecilere "CHP'nin Genel Başkanı Sayın ...

Ferdi Tayfur'un Ardında Bıraktığı Serveti Ortaya Çıktı

Arabesk müziğinin önde gelen isimlerinden Ferdi Tayfur, 79 yaşında hayata gözler...

Çok Sayıda Terörist Etkisiz Hale Getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve ...

ÖZEL: "Her Hafta Sonu Özgürlük Mitingi Yapacağız"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğl...

İran Hakkında Çarpıcı İddia: Altınlar Rusya’ya mı Kaçırılıyor?

İran’da yaklaşık 10 gündür devam eden ve ülke genelinde büyük yankı uyandıran pr...

Merkez Bankası'nın Başkanı Hafize Gaye Erkan Kimdir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan ...

Trump’tan İran Mesajı: Sınırlı Askeri Seçenek Masada

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik olası bir askeri adım konusunda dikkat ...

Dizisinden Çıkarılmıştı Yerine Gelen İsim Belli Oldu

Boykot Dalgası Dizilere Sıçradı: Aybüke Pusat ve Boran Kuzum Kadrodan Çıkarıldı,...

Trendyol Süper Lig 2024-2025 Sezonu Fikstürü Çekildi

TTrendyol Süper Lig'de 2024-2025 sezonu fikstür çekimi Süper Lig kulüp başkanlar...

Zelenski'nin Eski Danışmanından Ssuikast İması

Ukrayna'nın Dnipro şehrinde apartmana isabet eden füze saldırısında kendi ülkesi...

Ana Muhalefet Partisinde Seçim Ve Hukuk Krizi Büyüyor

Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde sular durulmuyor. Parti yönetim kademelerinde...

Trump’tan İran Müzakerelerine Sert Mesaj

İran ile devam eden diplomatik temaslar sürerken, ABD Başkanı Donald Trump sürec...

Muhalifler, Hafız Esad'ın Mezarında

Suriye'de rejimi deviren silahlı muhalifler, Beşar Esad'ın babası eski Cumhurbaş...

Survivor'da Beklenmedik Veda

Survivor All Star'da mücadele eden Sahra Işık, yarışmadan çekildi. Düello oyunun...

"Depremzede Çocuklar Beyaz Bir Araçla Kaçırıldı" İddiası

Kahramanmaraş merkezli iki depremin yıkım yaşattığı bölgede kaybolduğu öne sürül...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ