Balkanlar üzerinden Türkiye’ye doğru ilerleyen yağışlı hava dalgası, Marmara Bölgesi başta olmak üzere Batı Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkisini göstermeye hazırlanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) tarafından paylaşılan tahminlere göre, günün ilerleyen saatlerinde gök gürültülü sağanak yağışların etkisini artırması bekleniyor. İstanbul için saat 19.00 işaret edilirken, kuvvetli yağışların ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalara neden olabileceği konusunda vatandaşlara uyarılar yapıldı.
Özellikle Trakya kesiminde yağışların yer yer kuvvetli olması beklenirken Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ için sarı kodlu meteorolojik uyarı yayımlandı. Yetkililer, yağış sırasında yıldırım düşmesi, kuvvetli rüzgar ve kısa sürede su birikintilerinin oluşması gibi risklere karşı dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğünün hava tahminlerine göre, Marmara Bölgesi’nde gün boyunca etkisini artırması beklenen yağışlı sistemin akşam saatlerinde İstanbul’a ulaşacağı öngörülüyor. Gök gürültülü sağanağın saat 19.00 civarında kent genelinde etkili olması beklenirken, vatandaşların özellikle akşam saatlerinde yaşanabilecek olumsuzluklara karşı hazırlıklı olması gerekiyor.
Yağışla birlikte İstanbul’da hava sıcaklıklarının da düşüş göstermesi bekleniyor. Tahminlerde kentte en yüksek sıcaklığın 19 derece, en düşük sıcaklığın ise 15 derece civarında olacağı belirtiliyor. Bulutlu hava, yağış ve kuzeyli rüzgarların etkisiyle hissedilen sıcaklıkta da değişiklik yaşanabilecek.
Akşam saatlerinde yola çıkacak vatandaşların hava koşullarını takip etmesi, sürücülerin ise yağış nedeniyle kayganlaşabilecek yollarda hızlarını düşürmesi önem taşıyor. Özellikle kısa sürede yoğunlaşan sağanaklar, kent içi trafikte görüş mesafesinin azalmasına ve bazı güzergahlarda su birikintilerinin oluşmasına yol açabiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından yapılan değerlendirmelerde de kuzeyli yönlerden esecek rüzgarların etkisini artırabileceğine dikkat çekildi. Hava sıcaklıklarının hafta sonu itibarıyla 20 derecenin altına gerilemesi beklenirken, aralıklarla hafif yağış geçişlerinin devam edebileceği bildirildi.
Sıcaklıklardaki düşüşle birlikte İstanbul’da son günlerde hissedilen ılık hava yerini daha serin ve değişken hava koşullarına bırakabilir. Yağışlı sistemin etkili olduğu saatlerde rüzgarın da kuvvetlenmesi, açık alanlarda bulunan vatandaşlar açısından ek tedbir alınmasını gerektirebilir.
Uzmanların ve yetkililerin uyarıları doğrultusunda vatandaşların güncel hava tahminlerini takip etmesi, özellikle kuvvetli yağış beklenen saatlerde zorunlu olmadıkça riskli güzergahlarda bulunmaması öneriliyor.
Yağışlı hava sisteminin ilk olarak etkisini artırmasının beklendiği bölgeler arasında Trakya öne çıkıyor. Meteoroloji, kuvvetli yağış ihtimali nedeniyle Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ için sarı kodlu uyarıda bulundu.
Tahminlere göre Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ çevreleri ile Çanakkale’nin batı kesimlerinde metrekareye 21 ila 50 kilogram arasında yağış düşebilir. Bu miktardaki yağışın kısa süre içerisinde gerçekleşmesi halinde özellikle altyapısı yetersiz bölgelerde su baskını ve ani sel riski artabilir.
Kuvvetli yağışların yol açabileceği olumsuzluklar arasında yıldırım düşmesi, yerel dolu yağışı ihtimali, kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar da bulunuyor. Bu nedenle söz konusu illerde yaşayan vatandaşların resmi uyarıları yakından izlemesi ve gerekli tedbirleri alması önem taşıyor.
Sarı kodlu meteorolojik uyarı, hava koşullarının potansiyel tehlike oluşturabileceğini ifade ediyor. Bu kapsamda özellikle açık alanlarda çalışanların, sürücülerin ve yağış nedeniyle su baskını riski bulunan bölgelerde yaşayanların dikkatli hareket etmesi gerekiyor.
Meteoroloji tahminlerine göre Balkanlar üzerinden gelen yağışlı sistemin Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege’de etkisini göstermesi bekleniyor. Yağışların bazı bölgelerde yerel olarak kuvvetlenebileceği değerlendiriliyor.
Yağış beklenen iller ve bölgeler şöyle sıralanıyor:
![]() |
Zihin Sağlığını Koruma Yolları |
![]() |
Nişanlık ve Duvak Modelleri Leyla Kılıç |
![]() | Az Uyumak Kilo Aldırır Mert Akça |