EYT Sorununda Çözüme Yaklaşılıyor

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye Büyük Millet Meclisi 3 aylık aranın ardından yoğun bir gündemle toplanacak. Uzun zamandır çözümü için yoğun mesai harcanan EYT sorunu için yapılacak düzenleme ise kamuoyu tarafından merakla bekleniyor. Mağduriyetin giderilmesi için son viraja yaklaşılırken 4447 sayılı yasa kafalarda soru işaretine neden oldu. Uzmanlar ise bu yasanın gelecekte farklı sorunlara neden olabileceğini söylüyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına bugün itibari ile başlıyor. Yeni dönemde meclisin en çok yoğunlaşacağı konulardan biri uzun zamandır üzerinde çalışılan ve yakında çözüme kavuşması beklenen Emeklilikte Yaşa Takılanlar ( Eyt ) konusu olacak.Diğer yandan çok sayıda kişinin mağdur olmasına neden olan4447 sayılı yasanın ileride yeniden sorun olabileceği konusu gündeme geldi.

EYT İÇİN MASADA TEK ÇÖZÜM VAR

Milyonların merakla beklediği EYT için Vedat Bilgin kısa süre önce yaptığı açıklamada masalarında sadece tek bir seçenek olduğunu çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bilgin, konunun Aralık ayında çözümleneceğini söyledi.

ÇALIŞMALARIN SONUNA GELDİK

Vedat Bilgin, konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda “Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim” sözlerini kullanmıştı. Çalışmaların sonuna geldiklerini ifade eden Bilgin, “Çalışmamız son aşamasında. Tamamladık diyebilirim. Aralık ayında bir basın toplantısıyla etraflıca kamuoyuyla paylaşacağız. Çalışmamız teknik olarak bitti, Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla paylaştıktan sonra onu Meclis’e intikal ettiririz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip “Vedat Bey’in alanına girmeyeyim. Çalışmanın sonuna geldiklerini biliyorum. Bize sunduklarında da değerlendirmeyi yapacağız” dedi.

4447 YASASI YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILABİLİR Mİ?

Çözüm çalışmalarıson hızında devam ederken bir televizyon programına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman mağduriyetlere neden olan 4447 maddesine dikkat çekerek “EYT’lilerin istediği ilk günden beri formül değil çözüm. Dolayısıyla EYT’lilerin istediği 4447 sayılı yasa ve sonrasında güncellenen 4759 sayılı kanunun ilgili maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını istiyor. Peki bu mümkün mü? Bu da mümkün. Biz bunu 2015-16 yıllarında gördük. Hem de bu birkaç gün içerisinde Meclis tarafından kaldırıldı” sözlerini kullandı.

BUGÜN EYT, YARIN 60 YAŞ EMEKLİLİK ŞARTI PROBLEM OLACAK

Bahsi geçen yasa hakkında sözlerini sürdüren Ali Duman, gelecekte bu maddenin başka sorunlara neden olabileceğini söyledi. Duman sözlerine şöyle devam etti: “1999 ve öncesi tarihlerde 5000 prim günü gerekirken, bugün 10 bin gün prime sahip 30 yılı aşkın sigortalılık süresi olan kişiler emekli olamıyor. Ve sorun sadece bu kişilerin emekli olamamaları değil. Bu kişiler işten ayrıldığı zaman yeni bir iş de bulamıyor. Türkiye’de insanların erken emekli olmak istemesinin sebebi özel sektörde iş bulma garantisinin olmaması. Kamuda var ama özel sektörde yok. 50 yaşını geçen biri eğer ki işten ayrılmışsa yeniden iş bulması çok zor. İşveren tercihini daha genç çalışanlardan yana kullanıyor.

Bugün 4447 sayılı kanun EYT’lilerin problemi. Yarın ise 60 yaş emeklilik şartı da problem olacak. 1999 tarihinden sonra sigortalı çalışanların erkeklerde en erken emeklilik yaşı 60 iken, kadınlarda bu rakam 58. Yeni mağduriyetler ortaya çıkacak. 50 yaşından emekli olamamış, iş bulamamış ama çalışmak zorunda kalan kişiler için bir teşvike ihtiyacımız var”

Diğer Haberler

Galatasaray'dan Kritik Zafer

Trendyol Süper Lig'in 27. haftasında Alanyaspor'a konuk olan Galatasaray, ilk ya...

Tokyo'da Sahte Etkileşim Sistemi Dijital Dünyayı Sarstı

Japonya’nın başkenti Tokyo’da ortaya çıkan sıra dışı bir olay, sosyal medya plat...

Kolanın Peşinden Cipse de Yüzde 25 Zam!

Kola zammının ardından Türkiye'de en çok tüketilen atıştırmalıkların başında gel...

Yolcu Uçağının Acil Çıkış Kapısı Koptu

ABD'de Alaska Havayolları'na ait bir uçak, havadayken basıncın düşmesi sonucu ac...

Karadeniz’de İki Tankere SİDA Saldırısı

Karadeniz’de Rusya’ya ait iki tanker gemisinin hedef alınmasının ardından Ukrayn...

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan İsrail'e Net Mesaj

Canlı yayında olası tehditler üzerine konuştu, en kötü senaryoya karşı hazırlık ...

Daniel Kasırgası, Libya'yı Felakete Sürüklüyor

Yunanistan'ın ardından Libya'yı da vuran Daniel Kasırgası'nın yol açtığı şiddetl...

Afganistan ile Pakistan Arasındaki Sınır Çatışmaları Büyüdü

Çatışmaların Fitili Paktiya'da Ateşlendi Afganistan ile Pakistan arasında uzun ...

Puskas Arena Tribünlerinde Güvenlik Seviyesi En Üst Düzeydeydi

Avrupa'nın kulüpler bazındaki en büyük futbol organizasyonu olan UEFA Şampiyonla...

Selin Vurduğu İspanya'dan Korkutan Görüntüler

İspanya'nın Zaragoza kentini sel vurdu. Sel sularında mahsur kalan bir kişi, ara...

Nihat Kahveci, Galatasaray'a Demediğini Bırakmadı

Ünlü yorumcu Nihat Kahveci, Galatasaray'ın Young Boys karşısında iki maçta da ye...

İsrail'de "Yargı Reformu" Krizi Binlerce Kişiyi Sokaklara Döktü

İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı reformu hakkındaki sö...

Wanda Nara'dan Icardi'ye Bir Darbe Daha

Mauro Icardi ile sallantılı bir ilişki yaşayan Wanda Nara, daha önce adının aşk ...

"Fiyat Anarşistleri de FETÖ'cüdür, Dükkanları Kapatılmadır"

MHP lideri Bahçeli, "Ekonomik büyümenin dizginlenmesi, cari dengenin bozulması i...

Trump Barış Anlaşması İmzalayarak Yenildi Mi?

2026 Enerji krizinde yeni perde 2026 yılının en sıcak jeopolitik gelişmelerinde...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ