BDDK Sadece Altısını Uygun Buldu

   2026 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Evim şirketleri olarak bilinen firmaların hızla artması nedeniyle olası mağduriyetlerin önüne geçmek için bir dizi düzenleme yapılmış, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) denetimi gelmişti. Geçtiğimiz aylarda 21 firma tasfiye edilmişti. BDDK tarafından gerçekleştirilen inceleme ve değerlendirmeler sonucunda da 6 tasarruf finansman şirketinin intibak talepleri uygun görüldü.

350 bin kişi bulunuyor

Buna göre, Birevim, Emin Evim, Fuzul Gayrimenkul, İmece Yatırım, Katılımevim ve Sinpaş Yapı Endüstrisi’nin intibak taleplerinin uygun görülmesine karar verildi. Lisans sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, sektördeki firmaların faizsiz finansman şirketi olarak faaliyet gösterilebilmesi için kuruluş ve faaliyet izinleri almasının artık zorunlu olduğunu söyledi. 350 bin kişinin sisteme dahil olduğunu aktaran Akbal, “Türkiye’deki ipotekli konut satışlarında faizsiz finansman modelinin payı yüzde 5’ler seviyesinde. Yeni düzenlemelerle orta vadeli periyotta yüzde 20’ler noktasına gelmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu. Eminevim Genel Müdürü Sait Aytaç ise, “Bir yıldır BDDK’nın denetiminde ve gözetiminde kapsamlı bir intibak süreci geçirdik” dedi. Birevim Genel Müdürü Av. Mahir Orak da, tasarruf sahiplerinin haklarının devlet tarafından desteklenmesinin güven açısından önemli olduğunu söyledi.

Neler olmuştu?

KONTROLSÜZ büyüyen sektörün vatandaşı mağdur etmemesi için gereken yasal düzenleme yapılmış, 100 milyon lira sermaye şartı getirilmişti. Yasal düzenleme kapsamında devlet kontrolüne intibak sağlamak için BDDK’ya başvuru yapan 35 şirketten 21’si tasfiye edildi. 8 firma da kendi istediği ile oyun dışı kalınca sektörde bugün sadece 6 firma yoluna devam ediyor. Sistemde yaklaşık 350 bin kişinin katılımcı olduğu tahmin ediliyor.

49 bin mağdur var

Tasfiye işlemleri TMSF tarafından yürütülen şirketlerdeki 49 bin kişinin mağduriyetinin giderilmesi için geçtiğimiz günlerde önemli adımlar atıldı. Alacaklılar isterlerse faaliyetlerine izin verilen diğer 6 firmaya hakları korunarak geçebilecek. Devralan şirket ile yeni sözleşme imzalayanlara tahsisat yapılabilmesi için sözleşme tutarının yüzde 40’ı kadar tasarruf yapılmış olması ve tasarruf ödemesi yapılan sürenin, toplam sözleşme süresinin beşte ikisine ulaşmış olması zorunlu oldu. Sistemde kalmak istemeyenlere ise paraları geri ödenecek. Ancak bu ödemeye yalnızca taksit bedelleri dahil, sisteme girerken verilen organizasyon (giriş) bedeli bu ödemeye dahil edilmedi.

Diğer Haberler

Zaha "Görev Aldığım İçin Mutluyum"

Süper Lig'e puan kaybıyla başlayan Galatasaray'da Wilfried Zaha, Kayseri maç son...

Tayland ve Kamboçya Arasında Gerilim

Tayland-Kamboçya Sınırında Gerilim Tırmanıyor Tayland, Kamboçya ile Temmuz ayın...

Tarım Kredi ve Zincir Marketler İndirim Kararı Aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaptığı indirim çağrısı karşılık buldu. Tarım Kredi mar...

İsrail Resmen Kana Susadı

İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmalarda yüzlerce insan hayatını kaybede...

50 Göçmen Kaçakçılığı Organizatörü Yakalandı

Son dakika: İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya; İstanbul, Tekirdağ ve Edirne'de 50 gö...

"Derhal Son Verin Yoksa Herkes için Çok Tehlikeli Olacak"

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Oreşnik hipersonik balistik füz...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Faiz Politikasına Müdahale Ederse?

Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesinin ardından Cumhur...

Artık TL Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat Hesabı Açılmayacak

1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılamaya...

Okan Buruk, Konyaspor Maçında Galatasaray ile Bir İlki Tattı

Galatasaray, Süper Lig'in ikinci haftasında Konyaspor'u 2-1 mağlup ederek sezona...

İran'dan Orta Doğu'daki ABD Üslerine Sert Misilleme

Orta Doğu’da tansiyon 2026 yılı itibarıyla yeniden zirveye tırmanırken, İran Dev...

Trump'ın Fed Başkanlığı Adayı Kevin Warsh Oldu

Deneyim, Tartışmalar ve Gelecek Perspektifi ABD Başkanı Donald Trump, Federal...

Akçay: "Faiz İndirimi Gündemde Değil"

Merkez Bankası temmuz ayında faizi yüzde 50'de sabit tuttu. Bir sonraki döneme i...

Ermenistan ile ABD'nin Ortak Tatbikatı Başladı

Rusya'nın büyük tepki gösterdiği ve derinlemesine inceleyeceklerini açıkladığı "...

8.8'lik Deprem Rusya'daki Yanardağ Faaliyete Geçirdi

Kamçatka Yarımadası'ndaki Klyuchevskoy Yanardağı'nın Faaliyete Geçişi: 8.8 Büyük...

Trump'tan Türkiye'ye Övgü

Türkiye’nin Rolü Ateşkeste Belirleyici OlduABD’nin Türkiye Büyükelçisi ve Suriye...
POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ