Uydu Fırlatma Roketi 2018 Yılında Yapılacak

   2024 Tarihli Haber
  Ekleyen : Yazar
  Yorum Yok
Sponsorlu Bağlantılar

Yerli ve milli uydu üreterek Türkiye’ye uzayda kulvar atlatan hükümet, şimdi de uydu fırlatılmasında dışa bağımlılığa son vermek amacıyla mühim bir çalışma başlattı. Türkiye’nin kendi uydularını fırlatması amacıyla harekete geride bıraktığımız Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Uzay Sonda Roketi ve Fırlatma Sistemi Projesi’nin (BURAK) startını verdi. Projeyle uydu fırlatma sistem ve teknolojilerinin yerli şeklinde geliştirilmesi sağlanacak.
UZAYA BAĞIMSIZ ERİŞİM
Türkiye’nin 2023 amaçlerine ideal şeklinde gerçekleştirilmesi öngörülen projeyle uzay projeleri amacıyla gereksinim duyulan teknolojilerin geliştirilmesi ve uzay tarihçesi kazandırılması amaçlanıyor. Hem de, Türkiye’nin uzaya bağımsız şeklinde erişim yapabilen ülkeler arasında yer alması evvellikli amaç şeklinde belirtiliyor. Bunun yanı sıra projenin fırlatma teknolojilerine sahip olmanın stratejik önemi ve Türkiye’nin kalkınmasına da sağlayacağı katkıların göz önünde bulundurulmasıyla 2018 senesinde başlatılması planlanıyor.

HZ. MUHAMMED’İ TAŞIDI

Hükümet projede BURAK ismini ise manevi manası yüksek bulunduğu amacıyla seçti. Hz. Muhammed’in Mirac’a çıkmadan evvel Burak adlı semavi bir atla Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya kadar yapmış bulunduğu gece yolculuğu projeye bu ismin verilmesinde ilham oldu.
KÜP UYDU UZAYA GÖNDERİLECEK
Ulaştırma Bakanlığı, uzay çalışmaları kapsamında milli uydularda kullanabilecek teknolojik ürünleri de Türkiye’de geliştirmeye devam ediyor. Daha evvel Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezi’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilerek açık uzayda testlerine başlanılan malzemeler 2018’de yine Türkiye’ye getirilerek neticeler değerlendirilecek. Hem de 2018 ilk çeyreğinde yeni ekipmanlar da uzayda test edilmek üzere gönderilecek. Öte yandan bakanlık ile İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında tasarlanan haberleşme amaçli deneysel küp uydusu da Japonya Uzay Ajansı ile uygulanan işbirlikleri kapsamında KIBO modülünden 2018 başında yörüngeye bırakılacak.

POPÜLER HABERLER
GÜZELLER GALERİSİ